Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

                       Ο ΠΥΡΓΟΣ  ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΣΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΣΑΜΟΥ.

ΟΠύργος τουΛυκούργου Λογοθέτη επισκευάστηκε περίπου πριν απο 2 χρόνια και απο το καλοκαίρι του 2010 είναι επισκέψιμος. Αναφέρεται στην μεσοβυζαντινή περίοδο και στην ανοικοδόμηση του το 1089 απο την Αννα Δαλασσηνή μητέρα του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού:
K(ΥΡΙ)Ε Ι(ΗCO)Y Χ(ΡΙCT)Ε Ο Θ(ΕΟC Η)ΜΩΝ Ο ΕΙC CE ΕΛΠΙΖΩΝ ΟΥΚ
ΑΠΟΤ(Υ)ΓΧΑΝΕΙ + ΠΥΡΓΟC ΔΕCΠΟΙΝΙΚ(ΟC) + ΜΗΝΙ ΜΑΙΩ ΙΝΔ(ΙΚΤΙΩΝΙ Δ)ΩΔΕΚΑΤΗ ΕΤ(ΟΥC) 
Ο Γεώργιος Παπλωματάς γεννήθηκε το 1772 στο Καρλόβασι. Υπηρέτησε σαν γραμματέας δίπλα στον Κωνσταντίνο Υψηλάντη που ήταν ηγεμόνας της Βλαχίας.Γνωρίζει τον Αλέξανδρο Σούτσο και αργότερα εξόριστος στη μονή Βατοπαιδίου με τον επίσης εξόριστο Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄. Το 1819 μυείται στην Φιλική Εταρεία και παίρνει το όνομα Λυκούργος γιατί θαύμαζε τον αρχαίο νομοθέτη.
Ενώ το Λογοθέτης είναι διακριτικός τίτλος.
Το 1821 έρχεται στη Σάμο και κηρύσσει την επανάσταση στο Καρλόβασι μετά απο τον Καπετάν Λαχανά που ήδη είχε ξεκινήσει στο Βαθύ.
Το 1824 άρχισε να οχυρώνει το νησί και να ξαναχτίζει το Κάστρο στο Πυθαγόρειο.  Το 1825 εγκαθίσταται μαζί με την συζυγό του Πουλουδίτσα Γεωργιάδη και τα τρία παιδιά του ενώ αναγνωρίζεται απο το Ελληνικό Κράτος Διοικητής του νησιού.
Παρ΄όλα αυτά το 1834 εγκατέλειψε τη Σάμο γιατί η Α΄ Γενική Συνέλευση τον κήρυξε "απόβλητο και απαράδεκτο εις την πατρίδα".
Ο Πύργος είναι οχυρωματική κατοικία συνηθισμένη στην Ελλάδα απο τον μεσαίωνα και έπειτα λόγω τηε πειρατείας που ήταν πολύ συχνή. Γι΄αυτό και ήταν εξοπλισμένες με καταχύστρες μικρές προεξοχές ,δηλαδή, επάνω απο την είσοδο , που χρησίμευαν για να ρίχνουν καυτό λάδι στους εισβολείς.
Στο πρώτο όροφο του Πύργου υπάρχει το μαγειρείο , όπου μπορεί κανείς να δεί αντικείμενα καθημερινής χρήσης λυχνάρια , πήλινα σκεύη καθώς και αμφορείς για την μεταφορά και την αποθήκευση κρασιού και λαδιού. Ιδιαίτερος αμφορέας ένας λεπτός και μακρόστενος αμφορέας που προέρχεται απο την Βόρεια Αφρική και ονομάζεται "σπαθίον".
Αξιοσημείωτο ειναι επίσης ο χώρος των λουτρών(δηλ. χαμάμ). Εδώ όμως επειδή ο χώρος είναι μικρός, απλά αντιστοιχεί στο ζεστό χώρο των οθωμανικών λουτρών όπου η μεταφορά του ζεστού νερού γινόταν απο την εστία του μαγειρείου.
Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν εκθέματα απο το Ευπαλίνειο όρυγμα και εδώ είναι οι κρεβατοκάμαρες
των ενοίκων.
Η θέα είναι υπέροχη και μπροστά σου απλώνεται το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου τα νησιά μας. Ικαρία, Φούρνοι, αλλά και Πάτμος Αγαθονήσι , Λειψοί καθώς και τα Μικρασιατικά παραλια.
Υπέροχη ευκαιρία για να τον επισκεφτείτε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου