Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ (μέρος 1)

Πότε πέρασαν τα Χριστούγεννα και για πότε φτάσαμε στο Τριώδιο και τις Απόκριες δεν το πιστεύω.
Αλήθεια τι σημαίνει Τριώδιο; Είναι λοιπόν το βιβλίο της εκκλησίας μας με τους ύμνους που αυτές τις μέρες ψάλονται . Κανονικά οι ύμνοι έχουν 9 ωδές στο Τριώδιο όμως έχουν μόλις 3 γι΄αυτό και ονομάζονται έτσι.
Αρχίζει λοιπόν το Τριώδιο την Κυριακή του Τελώνη και τελείωνει το Μέγα Σάββατο.Οι πρώτες τέσσερις Κυριακές έχουν την δική τους ξεχωριστή σημασία και μας προετοιμάζουν για την Μεγάλη Σαρακοστή.
Ας πάμε να τις δούμε :
Η Κυριακή του Τελώνη λοιπόν που μας δείχνει την αξία της ταπεινοφροσύνης.
Η επόμενη ειναι η Κυριακή του Ασώτου που μας δείχνει την αξία της μετάνοιας αλλά και το μεγαλείο της συγχώρεσης. Είναι εβδομάδα που τρώμε τυρί, κρέας κ.α
Στη συνέχεια είναι η Κυριακή της Αποκριάς. Αλλά πρίν σας πω γι΄ αυτή πρέπει να πούμε ότι το Σάββατο πριν την Αποκριά λέγεται Σάββατο των ψυχών ή Ψυχοσσάβατο και είναι αφιερωμένη απο την εκκλησία μας για να προσευχόμαστε και να προσφέρουμε κόλλυβα  σε όσους για κάποιον λόγο δεν μνημονεύονται στα μνημόσυνα. Και γιατί η Κυριακή που ακολουθεί είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία και την χριστιανική αγάπη, όπως μας την δίδαξε ο Ιησούς και  Κύριος μας.
Αυτή λοιπόν είναι και η τελευταία ημέρα κρεατοφαγίας.
Η τελευταία Κυριακή ονομάζεται της Τυροφάγου και αυτό γιατί συνηθίζουμε να τρώμε ότι έχει σχέση με το τυρί , το γάλα και τα αβγά (εποχή για ωραίο γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτα, τυρόπιτα κ.λ.π)
Η Κυριακή της Τυροφάγου αναφέρεται στην εξορία του Αδάμ και της Εύας απο τον Παράδεισο και το Ευαγγέλιο αυτής της ημέρας μας προτρέπει σε νηστεία ,συγχώρεση και ελεημοσύνη προς τους συνανθρώπους μας.
Και τέλος η Καθαρά Δευτέρα απ΄όπου και ξεκινάει η μεγάλη σαρανταήμερη νηστεία για να προετοιμάσει την ψυχή και το σώμα μας για το Αγιο Πάσχα και την Ανάσταση.

Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε και συνταγές γι  αυτές τις ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου