Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ ....ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ

Κάθε μέρα η εργαζόμενη μητέρα απασχολείται με το θέμα του φαγητού και ειδικά αν υπάρχουν μικρότερα παιδιά σίγουρα προβληματίζεται για το πιάτο της κάθε μέρας - ειδικά τώρα την Σαρακοστή το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.
Γι΄ αυτό κι εγώ είπα να σας δώσω δύο αγαπημένες νηστίσιμες συνταγές.
Εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα αγαπήσουν και τα παιδάκια μας.
 
                                            ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
                                        
Τσιγαρίστε ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι και δυό - τρία  φρέσκα κρεμμυδάκια, ρίξτε το σπανάκι  αλάτι πιπέρι και άνιθο (εμένα μου αρέσει και ο μάραθος που είναι άφθονος στο νησί μας). Προσθέστε λίγο λευκό ρύζι και σιγοβράστε πέντε δέκα λεπτά.
Η γέμιση είναι έτοιμη. Στρώστε σε λαδωμένο ταψάκι 4 φύλλα κρούστας, ρίξτε την γέμιση, κλείστε με τα υπόλοιπα φύλλα , λαδώστε την επιφάνεια , ραντίστε με ελάχιστο νεράκι  και ψήστε μέχρι να ροδίσει.
  Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να φτιάξουμε και το φύλλο για την σπανακόπιτα.(θα σας το δώσω σε επόμενο post).
Η επόμενη συνταγή μας είναι η ΛΑΔΕΝΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΤΣΑ, που προέρχεται απο την Κίμωλο.
Μόνο που εγω την εχω τροποποιήσει λίγο στα δικά μας γούστα.

Ξεκινάμε λοιπόν με το ζυμάρι μας για το οποίο θα χρειαστούμε 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακ. μαγιά, 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 1/2 ποτ. χλιαρό νερό και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε το 1/2 ποτ. χλιαρό νερό με τη μαγιά να διαλυθεί .Βάζουμε σε μπώλ το αλεύρι , το αλάτι το ελαιόλαδο ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και σιγά σιγά ζυμώνουμε με το υπόλοιπο χλιαρό νερό μέχρι να πάρουμε μία αφράτη ζύμη.
Σ΄ αυτό το σημείο μπορούμε ακόμη και να την καταψύξουμε για όποτε θελήσουμε να φτιάξουμε πίτσα.
Τώρα για να την χρησιμοποιήσουμε θα την αφήσουμε σκεπασμένη 1/2 ώρα να ξεκουραστεί.
Ας κάνουμε την γέμιση, θα χρειαστούμε 2 κρεμμύδια σε ροδέλες, 2 τομάτες σε ροδέλες, πράσινη και κόκκινη γλυκιά πιπεριά κομμένες σε ροδέλες, 2 κουτ. γλυκού ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Σωτάρετε τα υλικά της γέμισης σε περίπου 1/2 κούπα λάδι  για 10 λεπτά περίπου να αναμειχθούν τα αρώματα των υλικών.
Στο μεταξύ αλείφουμε ένα ταψάκι με λάδι και στρώνουμε το ζυμάρι μας, ρίχνουμε την γέμιση και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά .


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου